BLOG

Wat is een plantenkleuring?Alles over Plantenkleuring voor Haar: Een Gezonder Alternatief voor Chemische Kleuring

Wat is een plantenkleuring?Alles over Plantenkleuring voor Haar: Een Gezonder Alternatief voor Chemische Kleuring

In de afgelopen jaren zijn we ons steeds bewuster geworden van de ingrediënten die we op onze huid en in ons haar gebruiken. We maken nu vaker de juiste keuzes als het op onze producten aankomt. Maar als het gaat om haarkleuring, lijkt het vaak een uitdaging. Wanneer grijze haren verschijnen, willen velen deze snel bedekken met chemische haarverf. Het nadeel is dat elke 6 weken opnieuw de chemische verf op ons hoofdhuid komt. Gelukkig is er een alternatief: plantenkleuring.

Haar kleuren met enkel natuurlijke planten zonder enige chemische toevoegingen lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Dit is echter geen nieuwe trend, aangezien dit vroeger de enige manier was om haar te kleuren voordat chemische verf de overhand kreeg. Langzaam begint de plantenkleuring weer zijn terugweg te vinden in de kapsalon.

Plantenkleuring biedt niet alleen een mooi haarkleur maar heeft ook verzorgende eigenschappen. Het kan zelfs hoofdhuidproblemen verminderen. Er zijn goede redenen om over te stappen op plantenkleuring, vooral als je geen giftige stoffen meer op je lichaam wilt gebruiken. Misschien heb je zelfs een allergie voor PPD, waardoor chemische kleuring geen optie is. Plantenkleuring is niet schadelijk en geschikt voor iedereen. Het regelmatig kleuren (elke 4 tot 6 weken) heeft geen negatieve invloed op de gezondheid van je haar of hoofdhuid.

Maar wacht even, henna kleurt toch alleen rood?

Plantenkleuring maakt gebruik van kleurende planten, kruiden en bloemen, vaak gemengd met Ayurvedische planten voor extra verzorging. De bekendste kleurende planten zijn henna en indigo. Hoewel henna soms een rode associatie heeft, zijn bijna alle kleuren mogelijk, afhankelijk van de mengeling van verschillende plantenpoeders. Het haar kan echter niet worden opgelicht zoals bij chemische blondering. De kleuring legt een beschermend laagje om het haar, dat onder andere beschermt tegen zonlicht, glans geeft en het haar voller doet aanvoelen. De kleuring wordt op maat samengesteld en is uniek voor iedereen. Factoren zoals je huidige haarkleur, haardikte en grijze haarpercentage spelen een rol. Laat je dus goed adviseren door een specialist.

Blijft een plantenkleuring goed zitten?

Ja, de kleuring blijft goed zitten, en hoe vaker je het toepast, hoe dieper en intenser de kleur wordt. Het zal geleidelijk aan vervagen, vergelijkbaar met chemische haarkleuring. Een plantenkleuring blijft een mooi natuurijk effect houden in tegenstelling tot een chemische haarverf en ontstaat er op den duur geen doffe uitstraling.

Als je de juiste keuze hebt gemaakt voor een gezonde kleuring, is het belangrijk om ook natuurlijke haarverzorgingsproducten te blijven gebruiken. Begin met een detoxbehandeling om je haar vrij te maken van siliconen en productresten. Zelfs giftige stoffen worden uit het haar verwijderd. Hoe fijn is het om vanuit ‘schoon’ haar met een mooie kleur, je hoofdhuid en haar zoveel mogelijk met goede ingrediënten te voeden.

De juiste verzorging heeft invloed op de houdbaarheid van de kleur. Producten met siliconen moeten worden gemeden, omdat de kleuring zich goed moet kunnen hechten aan het haar. Een milde natuurlijke shampoo is belangrijk, zodat er geen harde reiniging is. Overstappen op de natuurlijke shampoo en conditioner van Hairborist zijn het allerbeste om de kleuring op zijn mooist te houden. De producten zijn perfect afgestemd op de plantenkleuring. Om tussendoor het haar extra te voeden en eventueel nog meer te kunnen herstellen (denk aan altijd chemisch gekleurd te hebben), is de herstellende behandeling met Renovator een uitkomst. De pure plantenoliën dringen diep door in het haar en voeden het.

Voordelen van plantenkleuring

  • Geeft volume en verdikking aan het haar
  • Zorgt voor intense glans
  • Beschermt tegen UV-stralen
  • Kan hoofdhuidproblemen verminderen, zoals jeuk, schilfers, psoriasis, roos en een droge hoofdhuid
  • Dekt grijze haren
  • Behoudt de natuurlijke kleurschakering van het haar
  • Herstelt het haar en veroorzaakt geen schade aan het haar of de hoofdhuid
  • Biedt voedende eigenschappen voor het haar

Nadelen

  • Lichter kleuren is niet mogelijk
  • Houd er rekening mee dat de resultaten variëren afhankelijk van verschillende factoren, en het kan soms wat tijd kosten om de gewenste kleur te bereiken