Blog

Wat is een plantenkleuring?

Wat is een plantenkleuring?

De laatste jaren zijn we ons meer bewust van de ingrediënten die we op ons huid en haar gebruiken. We kiezen steeds vaker voor de juiste producten. Alleen als het op haarkleuren aankomt, lijkt het een stuk moeilijker. Wanneer grijze haren te voorschijn komen, willen we die het liefst snel kleuren met haarverf. Nadeel is dat elke 6 weken opnieuw de chemische verf op ons hoofdhuid komt. Dit kan gelukkig ook anders door een plantenkleuring.

Haren kleuren met alleen planten zonder enig chemische toevoeging klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het is geen nieuwe ontwikkeling, want vroeger was dit de enige manier om het haar te kleuren. Daarna nam de chemische verf het over. Langzaam begint de plantenkleuring weer zijn terugweg te vinden in de kapsalon.

Een plantenkleuring zorgt niet alleen voor een mooi kleur, maar heeft ook verzorgende eigenschappen. Het kan zelfs hoofdhuidproblemen verminderen. Eén van de goede redenen om over te stappen op een plantenkleuring is wanneer je geen giftige stoffen meer in en op je lichaam wilt gebruiken. Of misschien heb je wel een (ppd) allergie, waardoor je niet chemisch kan kleuren. Een plantenkleuring is niet schadelijk en voor iedereen geschikt. Elke 4 tot 6 weken kleuren, zal met een plantenkleuring dus geen probleem zijn voor je (haar/huid) gezondheid.

Maar henna kleurt toch alleen rood?

Een plantenkleuring is gemaakt van kleurende planten/kruiden/bloemen, maar ook gemengd met Ayurvedische planten die een extra verzorgend effect hebben. De kleurende planten noemen we henna en indigo. De naam henna schrikt soms af, omdat er veel onwetende verhalen de ronde doen. Zo zou bijvoorbeeld een chemische reactie ontstaan tijdens het blonderen na het gebruiken van henna. Maar dit gaat niet over pure henna, maar over henna die gemengd is met metaalzouten. Er wordt vaak gedacht aan de bekende rode kleur, maar bijna alle kleuren zijn mogelijk. Er worden meerdere plantenpoeders gemengd, waardoor van blond tot zwart gekleurd kan worden. Alleen kan het haar niet worden opgelicht zoals een blondering doet. De kleuring legt namelijk een laagje om het haar heen en dringt niet helemaal in het haar. Dit laagje heeft ook weer vele voordelen. Zo beschermt het tegen zonlicht, geeft het bescherming, geeft het veel glans en laat het haar voller aanvoelen. De kleuring wordt voor iedereen op maat samengesteld en zal bij iedereen uniek zijn. De huidige haarkleur, dikheid van het haar, grijspercentage, heeft allemaal invloed op de uitkomst. Laat je daarom goed adviseren door een specialist.

Blijft een plantenkleuring goed zitten?

De kleuring blijft goed zitten en hoe vaker de pigmenten zich opstapelen, hoe dieper en intenser de kleur zal zijn. De kleur zal langzaam uit het haar schuren. Als er meerdere keren gekleurd is, zal het moeten uitgroeien zoals een chemische haarkleuring dat doet. Een plantenkleuring blijft een mooi natuurijk effect houden in tegenstelling tot een chemische haarverf en ontstaat er op den duur geen doffe uitstraling.

Je hebt als de juiste keuze gemaakt om voor een gezonde kleuring te gaan, zet het gebruik van de natuurlijke ingrediënten dan voort. Helemaal omdat voor een eerste plantenkleuring wordt gestart met een detoxbehandeling om het haar vrij te maken van siliconen- en productopbouw. Zelfs giftige stoffen worden uit het haar geabsorbeerd. Hoe fijn is het om vanuit ‘schoon’ haar met een mooie kleur, je hoofdhuid en haar zoveel mogelijk met goede ingrediënten te voeden.

De juiste verzorging heeft invloed op de houdbaarheid van de kleur. Producten met siliconen moeten worden gemeden, omdat de kleuring zich goed moet kunnen hechten aan het haar. Een milde natuurlijke shampoo is belangrijk, zodat er geen harde reiniging is. Overstappen op de natuurlijke shampoo en conditioner van Hairborist zijn het allerbeste om de kleuring op zijn mooist te houden. De producten zijn perfect afgestemd op de plantenkleuring. Om tussendoor het haar extra te voeden en eventueel nog meer te kunnen herstellen (denk aan altijd chemisch gekleurd te hebben), is de herstellende behandeling met Renovator een uitkomst. De pure plantenoliën kunnen diep in het haar dringen en voeden.

Voordelen van een plantenkleuring

 • Geeft volume en dikker haar
 • Geeft veel glans
 • Beschermt tegen UV-stralen
 • Herstellende voor hoofdhuidproblemen (jeuk/schilfers/psoriasis/roos/droge hoofdhuid)
 • Dekt grijze haren
 • Blijft de natuurlijke kleurschakering in het haar zien
 • Herstelt het haar
 • Geeft geen schade aan haar of hoofdhuid
 • Voedend voor het haar

Nadelen

 • Lichter kleuren is niet mogelijk
 • Niet alles is mogelijk, hele specifieke kleuren zijn soms wat lastiger te bereiken. Het eindresultaat is afhankelijk van allerlei factoren en dat vergt soms wat meer tijd tot de juiste uitkomst